Откриха първия български парк в Северна Америка - в град Мисисага,

...
Откриха първия български парк в Северна Америка - в град Мисисага,
Коментари Харесай

Откриха първия български парк в Северна Америка в чест на строителен предприемач от Русе

Откриха първия български парк в Северна Америка - в град Мисисага, провинция Онтарио. На него участваха десетки български и непознати жители, които живеят на територията на Голямо Торонто. Новото име на парка е " Iggy Kaneff " - както в резюме са наричали добре познатия в града българин - Игнат Канев.

Паркът в центъра на град Мисисага, част от Голямо Торонто, носи името на Игнат Канев от края на 2022-а година.

Инициативата беше подета от Генералното консулство в Торонто, фамилията на починалия Канев и общината в Мисисага.
 Официалното разкриване на първия български парк в Северна Америка се състоя в неделя – 10 септември в гр. Мисисага, провинция Онтарио.
Източник:

Официалното разкриване на първия български парк в Северна Америка се състоя в неделя – 10 септември в гр. Мисисага, провинция Онтарио.

В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто българинът човеколюбец господин Игнат Канев е прочут със своето строителство, със своето огромно сърце и своята дарителска активност.

До гибелта си през юли 2020-а година Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада.

Сътрудничеството сред него и Генералното консулство на Република България в Канада беше извънредно ползотворно и точно с помощта на това взаимоотношение на 29 октомври 2017 година беше открит първият български монумент в Канада - бюст на Апостола на свободата Васил Левски.

Родолюбивата активност на господин Игнат Канев непроменяемо съпътстваше както професионалната му активност, по този начин и всекидневието му на човеколюбец, пишат от Генералното консулство на Република България в Торонто.

Игнат Канев - един от най-богатите българи оттатък океана, като положението му се прави оценка на над 1 милиард $.

Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи.

Като дете от многодетно семейство, няма финансовата опция да учи и е заставен още на 14-годишна възраст да напусне България и да се откри в Австрия, с цел да търси прехранване. През март 1941 година той с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със аграрни артикули. След 5 години чиракуване към този момент има лична търговия и малко произвеждане на плодове и зеленчуци.

През 1951 година прекратява бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно, през 1956 година, към този момент основава там първата си строителна компания. Следващата година строи първата си по-висока страда - на 3 етажа с 9 жилището, а 10 години по-късно към този момент подвига постройка с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му доближава над 250 млн. $. По време на своята дейна активност като строителен бизнесмен, той издига хиляди къщи, доста публични здания и голф-съоръжения от международна класа.

Занимава се и с търговия на коли. Става представител на " Дженерал мотърс " и продава хиляди коли и камиони.

Собственик е на 6 голф стадиони и огромна строителна компания в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име. 
 Паркът
Източник:

Паркът " Игнат Канев " в Канада
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР